Ontdekkingstocht Vitens

Gemiddelde beoordeling Ontdekkingstocht

8,5

MEER VERANTWOORDELIJKHEID VANAF DE WERKVLOER VOOR DUURZAME INZETBAARHEID

Vitens, een waterleidingbedrijf die landelijk 5,6 miljoen klanten van drinkwater voorziet,  wil met het onderwerp duurzame inzetbaarheid aan de slag en kwam bij Aanpakkers  aankloppen met de volgende uitdagingen:

DE UITDAGINGEN

  • Vitens heeft relatief veel medewerkers boven de 50 met vaak lange dienstverbanden en lichamelijk zwaar werk (incl. storingswachtdienst).
  • Medewerkers pakken onvoldoende verantwoordelijkheid voor hun eigen inzetbaarheid.
  • Medewerkers denken onvoldoende na over hun eigen inzetbaarheid.

DE ONTDEKKINGSTOCHT

Samen met de teammanagers is Aanpakkers ‘de ontdekkingstocht’ aan gegaan. Dit traject duurt ongeveer 6 weken en heeft 3 doelen:
  1. Ambassadeurs(monteurs) verzamelen voor duurzame inzetbaarheid.
  2. Hen laten ontdekken wat goed gaat op dit gebied en waar de grootste uitdagingen liggen.
  3. Zorgen dat ze praktische oplossingen voor deze uitdagingen bedenken.

De teammanagers zijn actief in dit proces betrokken, omdat zij uiteindelijk de gidsfunctie van Aanpakkers overnemen.

AANPAK

  1. De basisuitrusting voor de ontdekkingstocht: betrokkenheid en draagvlak. Omdat de term duurzame inzetbaarheid juist voor weerstand bleek te zorgen, ging de ontdekkingstocht van start met het bouwen aan een sterk merk. De teammanagers creëerden samen met Aanpakkers een naam en beeldmerk die passen bij de beleving van de medewerkers van Vitens.
  2. De weerstand die veel medewerkers in hun bagage bleken te hebben, hebben we de ruimte gegeven. Deze weerstand op tafel leggen is noodzakelijk om tot de kern van het probleem te komen en naar oplossingen toe te kunnen werken.
  3. Om goed verder te kunnen na deze ontdekkingstocht is het belangrijk dat mensen zelf hun verantwoordelijkheid nemen voor hun inzetbaarheid. Daarbij gaat het vooral om het proces:mensen zelf laten ontdekken en nadenken. Aanpakkers heeft daarin een raamwerk geboden waarin medewerkers zelf hun oplossingen kunnen uitwerken.
  4. De eindbestemming is dat managers hier naar luisteren en zorgen dat er ook echt iets met de oplossingen, bedacht zijn door de monteurs, wordt gedaan.

Resultaten

Gemiddelde beoordeling traject:

8,5

“Erg mooi om te zien dat de mannen in 6 weken tijd van achterover hangen naar doen zijn gegaan en dat ze zelf achter de knoppen van hun inzetbaarheid zijn gaan zitten, top!”

“Medewerkers pakken meer verantwoordelijkheid voor duurzame inzetbaarheid en komen met oplossingen in plaats van klachten.”

Teammanager Vitens