Werkplaats PW

Gemiddelde beoordeling Werkplaats

8,0

De werkplaats: Praktische gereedschappen voor hr- en arbo professionals om met duurzame inzetbaarheid aan de slag te gaan.

De werkvloer zit er niet op te wachten, het is zo’n containerbegrip: duurzame inzetbaarheid. Hoe ga je er concreet mee aan de slag?Het zijn uitdagingen waar veel hr- en arboprofessionals tegenaan lopen. PW, hét magazine voor duurzame inzetbaarheid, vroeg Aanpakkers om deze groep mee te nemen tijdens“het congres duurzame inzetbaarheid”.

Het doel was om ze praktische gereedschappen te geven waar ze nog dezelfde dag in hun eigen organisatie mee aan de slag kunnen.

DE UITDAGINGEN

 • Hr- en arboprofessionals ervaren duurzame inzetbaarheid/vitaliteit als een containerbegrip dat moeilijk naar actie te vertalen is.
 • Medewerkers meekrijgen in dit onderwerp is lastig, vooral als het een oudere doelgroep is met relatief lange dienstverbanden en fysiek zwaar werk.
 • Het zijn altijd dezelfde medewerkers die meedoen, maar hoe bereik je de mensen die eigenlijk echt aan hun inzetbaarheid moeten werken?

DE WERKPLAATS

Samen met de professionals is Aanpakkers ‘de werkplaats duurzame inzetbaarheid’ ingegaan. Deze workshop duurt twee dagdelen en heeft drie doelen:
 1. Ontdekken hoe je medewerkers/collega’s praktisch stimuleert om energiek en met plezier te werken.
 2. Leren hoe je slagvaardig beleid creëert waar je organisatie écht enthousiast van wordt.
 3. Waar je als hr-/arboprofessional moet starten.

In de werkplaats krijgen deelnemers praktische opdrachten en leren ze welke succesfactoren bijdragen aan de behoefte van hun organisatie. Hierbij worden ze geholpen door de andere deelnemers. Ze gaan energiek terug naar hun eigen organisatie met een rugzak vol praktische tips.

De aanpak

 1. De constructie achter een organisatie met gezonde, blije medewerkers snappen. Weten wat de succesingrediënten zijn en ontdekken wat in hun eigen organisatie goed gaat en wat beter kan.
 2. Om goed aan de slag te kunnen is het belangrijk dat deelnemers gereedschappen aangereikt krijgen die ze direct kunnen meenemen naar hun eigen organisatie. Daarbij is oefenen met de gereedschappen heel belangrijk. Iemand een hamer aangeven maakt diegene immers nog geen timmerman.
 3. Leren van elkaar: de werkplaats is zeer interactief en er wordt veel met elkaar geoefend.
 4. We sluiten de werkplaats af met het concreet maken van ieders doelen, wat ga je morgen concreet doen en welk gereedschap ga je gebruiken?
 5. Na vier weken komen we bij elkaar terug om ervaringen om de succesingrediënt en en gereedschappen op te frissen en ervaringen uit te wisselen.

Resultaten

Gemiddelde beoordeling traject:

8,0

“Heel leuke workshop met praktische tips en ik voelde mezelf meteen geroepen om er de volgende dag iets mee te doen.”

“Leuke, praktische aanpak! Deze aanpak werkt mijns inziens goed! Ook leuk interactief gebracht.”

“Wat een workshop! Iemand die vanuit de praktijk je zo meeneemt in zijn eigen ervaringen en van daaruit iedereen kan voorzien van tips, trucs, do’s en don’ts.”